RECEPT VAN DE WEEK:
15-03-2015
PANBROOD (BROOD ZONDER KNEDEN)

Heel aparte manier van brood bakken: weinig kneden, erg lang rijzen en bakken in een pan in de oven.

INGREDIËNTEN

400 gr. broodmeel
1 theel. zout
5 gr. gist
350 ml. water
4 eetl. zaden

MATERIALEN:

grote beslagkom
plastic folie
schone theedoek
gietijzeren braadpan met deksel


BEREIDING:

STAP 1:
Meng het meel met het zout en de gist. Giet er vervolgens het water bij en kneed dit met de hand snel door elkaar, totdat al het meel is opgenomen. Je hebt nu een plakkerig, nogal vochtig deeg. Dit hoort zo. Was je handen en dek de kom af met plastic folie of stop 'm in een plastic zak en laat dit 18 uur in je keuken staan.

STAP 2:
Na 18 uur haal je de kom weer tevoorschijn, niet schrikken, het deeg is flink gerezen! Bestuif het aanrecht flink met bloem en kiep de inhoud van de beslagkom boven het aanrecht om. Het deeg is nog steeds heel plakkerig, het zal als een vormeloze blob op je aanrecht blijven liggen.
Bestuif het deeg met meel en vorm er met je handen een beetje een vierkant van, van ongeveer 25 x 25 cm, het komt niet zo nauw. Vouw het deeg in drieen, zodat je nu een soort rol van ongeveer 10 x25 cm hebt. Dek het af met plastic en laat het 15 minuten rusten. Wrijf ondertussen een theedoek voor de helft in met meel en strooi hierop het maanzaad, sesamzaad of wat je dan ook gekozen hebt. Het voorkomt namelijk dat het deeg zometeen aan de theedoek blijft plakken.

STAP 3:
Vouw het deeg nogmaals in drieen door beide korte uiteinden van het deeg over het midden heen te vouwen, zodat je nu een soort compact bolletje hebt. Til het voorzichtig met 2 handen op en leg het op het met bloem bestoven gedeelte van de theedoek. Bestuif de bovenkant met nog wat meel en vouw de andere helft van de theedoek er over heen. Laat dit 2 uur rijzen, mag ook wat langer als je wilt.

STAP 4:
Zet 1 uur voordat je deeg klaar is met rijzen de pan met deksel leeg in de oven. Zet de (elektrische of hetelucht-) oven aan op 240 graden (gasoven stand 5). Gewoon zo heet mogelijk, de pan moet over een uur gloeiend heet zijn als je het deeg erin doet.

STAP 5:
Haal de braadpan uit de oven, sla de theedoek terug, til het deeg met theedoek en al op en keer de theedoek boven de pan om. Schud nog even met de pan als het deeg niet in het midden ligt. Doe de deksel er weer op en zet het geheel terug in de oven voor 1 uur op 240 graden (heteluchtoven 225 graden, gasoven stand 4/5). Haal voor het laatste half uur de deksel van de braadpan, zodat je brood mooi bruin kan kleuren.

Als de baktijd is verstreken, haal je het brood uit de pan en laat je het afkoelen op een rooster. Het brood is het lekkerst als het bijna, maar nog niet helemaal, is afgekoeld.

Op internet vind je allerlei versies van dit brood. De versie hierboven is tijdrovend en vanwege het natte deeg niet echt gemakkelijk, maar het resultaat is zo lekker dat ik andere versies (minder water, meer meel, minder gist, meer zout, langer kneden, minder lang rusten) niet meer heb geprobeerd.

Het resultaat is een geurig brood met knapperige korst en een mooie structuur, doet aan ciabatta denken.