RECEPT VAN DE WEEK:
ZUURKOOLTAART

Lekkere variatie. Deze is voor warm, maar er zijn ook koude varianten.

INGREDIËNTEN

500 gr. zuurkool
1 rol hartige-taart-deeg
1 blikje tomatenpuree
2 uien
1 fles droge witte wijn
150 gram gebakken spek
1 rookworst
boter
peper
laurier
gember


BEREIDING:

Uien heel klein snipperen. Klontje boter in een echte braadpan laten uitbruisen. Tomatenpuree al roerend ontzuren en bakken, met peper. Ui toevoegen en al roerend fruiten. Uitgelekte zuurkool toevoegen en even meebakken. Afblussen met witte wijn en op klein vuur in afgesloten pan een uurtje laten stoven.
Ondertussen de rookworst in heet water 10 minuten laten wellen.
Spek in een koekenpan plak voor plak uitbakken. (Ik gebruikte ovengebakken spek, vleeswaren van de slager, maar een stuk goed spek in (dikke) plakken snijden en uitbakken kan ook). Deeg zo uitrollen dat je de (ingevette) taartvorm goed kan bekleden. Houd ongeveer een derde van het deeg achter voor het deksel. Bodem goed inprikken met een vork en daarna de uitgelekte zuurkoolvulling erop. Afdekken met de plakjes spek. Gewelde rookworst schuin in plakken snijden en op de vulling/spek leggen. Overgebleven deeg uitrollen en als deksel op de taart leggen. Met losgeklopt ei insmeren en gaatjes erin prikken. In een voorverwarmde oven (160-180 graden) ongeveer 35-45 minuten bakken. Oventijden variëren met de grootte van de taartvorm en de oven, houd dat dus een beetje in de gaten.

VARIATIE:

Je kunt de vulling van deze taart mengen met room en een losgeklopt ei, dan hoef je de taart niet af te dekken en wordt het wat steviger. Zo kan je deze taart ook goed als koude taart eten bij een buffet.

Je kunt het deeg ook zelf maken met bloem, boter, zout, water of melk. Dan kan je het ook mengen met kruiden naar smaak.