RECEPT VAN DE WEEK:
SOEP UIT DE SLOWCOOKER (BASISRECEPT)

Basissoep uit de slowcooker. Daarna verwerkbaar tot veel soepen, zie variatie(s)

INGREDIËNTEN

Soepbeen of schenkel
laurier
peterselie
ui
wortel
selderij
peterselie
peperkorrels
zout
water


BEREIDING:

Was en snijd alle groente grof, doe ze in de slowcooker. Laurier, peperkorrels, zout toevoegen. botten/schenkel erbij. Hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van de slowcooker.
Bijvullen met koud water tot alles net onder staat. Delsek erop, op stand laag 10-12 uur laten staan.

Haal de botten eruit. Haal het merg uit de botten en houd dat even apart. Schep een deel van de groente eruit, zonder peperkorrels of laurier, en houd dat ook apart. Zeef de rest van de soep. Doe de merg en het deel van de groente in de gezeefde bouillon en maak er met de staafmixer een gladde soep van. In porties in de vriezer doen.

Deze soep is als het goed is, na afkoeling bijna gelei. Je kunt het een fond noemen, geschikt als basissoep maar bijv. ook als basis voor een lekkere saus bij een goed stuk vlees.

VARIATIE:

Maak een mooie Italiaanse tomatensoep door tomatenpuree met wat olie en een schepje pesto uit te bakken, er dun gesneden preiringetjes en lenteui in mee te bakken, kleine blokjes salami erbij, afblussen met de bouillon, evt. een scheut heet water, en pastaschelpjes toevoegen. Op zacht vuur laten koken tot de pasta beetgaar is.

Maak een lekkere bonensoep door een blik bruine bonen toe te voegen en met de staafmixer te mixen. Op smaak brengen met chilipeper, een blikje mais toevoegen.

Nou ja, wat je met een bouillon kan, kan je hier ook mee. Maak er maar wat lekkers van!