Webstats4U - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller

RECEPT VAN DE WEEK:
STOOFPEERTJES

Heerlijk bij- of nagerecht in een winters diner. Bij wild of stoofvlees bijvoorbeeld.

INGREDIËNTEN:

1 kg. Stoofpeertjes
250 ml. water
250 ml. rode port
suiker
kaneel
kruidnagel
evt. beetje maizena

BEREIDING:

Gebruik Gieser Wildeman (roder en kleiner) of Saint Remy (komen minder voor, zijn groter). Schil de peren, maar laat ze heel en laat het steeltje er aan zitten. Meng water, port en suiker en breng aan de kook. temper het vuur en doe er kruidnagels en kaneelstokje in (gemalen kan natuurlijk ook, geldt voor beide). Zet de peren rechtop in het vocht in de pan (alle peren moeten met achterkant de bodem raken) en sluit de pan (gebruik een pan met dikke bodem en goed sluitend deksel). Afhankelijk van de grootte van de peren 1 tot 2 uur stoven: Heel zacht vuur, mag niet echt koken. Ik gebruik hiervoor mijn onvolprezen petroleumstel, ooit op een braderie gekocht. Lampolie is een prima brandstof. Na een uur even controleren op gaarheid. Als peren rood en zacht zijn, voorzichtig uit het vocht tillen. Vocht zeven en terug in de pan, eventueel binden met beetje maizena. Peren in het vocht in een (glazen) schaal met deksel laten afkoelen en serveren bij de hoofdmaaltijd of als dessert.