Lekkere variatie op 'onze' appeltaart. Ik bak deze vandaag, morgen vieren wij onze verjaardagen.
INGREDIĖNTEN DEEG:
400 gr. zelfrijzend bakmeel INGREDIĖNTEN VULLING:
750 gr. friszure appels OVERIGE INGREDIĖNTEN: custardpoeder |
BEREIDING:
Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet springvorm in.
Maak vulling: appels schillen en in stukjes of halve maantjes, helft van de noten grofmalen in de keukenmachine, andere helft heel laten. Gebruik het citroensap om verkleuren van de appels te voorkomen tijdens het schillen en snijden: regelmatig besprenkelen. Verwarm nu de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 175 graden (elektrisch) Neem het deeg uit de koeling. Haal er een kwart af, en leg dat opzij. Begin vanuit het midden van de springvorm het deeg over de bodem uit te drukken, en maak een gelijkmatige dunne laag over de hele bodem. Vanuit het midden werkend kan je zo de hele springvorm incl. rand bedekken met een laag deeg. Strooi een laagje custardpoeder over de bodem, dit voorkomt dat het vocht uit de vulling tijdens het bakken de bodem zompig maakt, en geeft een lekker laagje custard onderin je taart. Stort nu de vulling in de taart op de custardpoeder, en verdeel het over de hele bodem. Maak bovenzijde gelijk, en zorg dat de vulling niet boven de deegrand uitsteekt. Neem nu de rest van het deeg, rol dit met voldoende bloem op het werkvlak en op het deeg (anders kan je het niet mooi uitrollen) tot een plak ter grootte van je springvorm. Bedek de taart met de deegplak, en plak met je handen deksel en zijkant aan elkaar. Prik gaatjes in de bovenzijde van de taart, of snijd er sleuven in in een gewenst patroon... Gebruik het restje ei om de bovenzijde in te smeren. Bak de taart in 70-80 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster, en verwijder de zijkant van de springvorm (voorzichtig). De bodem is gemakkelijk te verwijderen door gebruik van bakpapier. Zorg dat iedereen in huis er van af blijft tot het moment van aansnijden is aangebroken. Het ruikt zo lekker, dat dat weleens moeilijk kan zijn! |