Lekkere salade, in het voorjaar ook nog goed te eten als hoofd- of bijgerecht. Een Kookclubrecept van Maria, die erbij schrijft:
"Een Griek zal het nooit hebben over een 'griekse salade' Net zomin als wij het hebben over een 'Hollandse stamppot' . een salade is simpelweg 'salata' en die ontbreekt bij geen enkele maaltijd. Wat er in gaat hangt af van het seizoen, van de lokale producten en persoonlijke smaak.
En winterse salade is doorgaan een mix van Romeinse sla (rucola) wortel, witte kool, bosui, dille en peterselie. Deze salade is geïnspireerd op de Griekse wintersalade, op smaak gebracht met een dressing van olie, citroensap, knoflook en oregano. Lekker als lunch met stevig, knapperig brood, of bij een grillgerecht en gebakken aardappels.
INGREDIËNTEN:
1/2 chinese kool INGREDIËNTEN DRESSING:
olijfolie |
BEREIDING:
Was alle groenten en droog ze zorgvuldig. Schaaf of snijd de kool in kleine, fijne reepjes, de wortel in lange, dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in boogjes en snijd eventueel de sla in repen. Snijd de bosuien/prei in dunne ringetjes, Hak de dille grof (of uit potje) peterselie fijnhakken (ik knip vaak alles fijn), en scheur de blaadjes van de basilicum in stukjes. VARIATIE: Extra ingrediënten: croutons, flinterdun gesneden rode kool of broccoliroosjes, kappertjes, blokjes feta, geroosterde pijnboompitten, zongedroogde tomaten. Een heerlijke maaltijdsalade met versgebakken boerenbrood, gebakken aardappels en/of een stuk gegrild vlees (bbq?) |