Zomervakantie 2004: Trekken door Zuid-Europa

Deel 2: 28 t/m 31 juli 2004.

Woensdag 28 juli 2004
Ik hoop dat ik dit nog kan lezen als ik het ga uitwerken: drie bier en samen een fles wijn is wel veel...
Vanochtend om 07.00 uur wakker: weer de eerste van de hele camping. Lekker in de kou, 7 graden, gezeten in de zon en met een boek. Inpakken ging vlot, en om 10.00 uur reden we van de camping weg. De hele route door Spanje blijkt vierbaans, dus dat schiet wel op. Omdat het erg warm was, 35 graden, zijn we erg blij met de airco in de auto. Die blaast volop. Grote, imposante gele vlaktes, kaal... Mooi! Zelfs de lucht was geel van het stof.
Om 16.00 uur na 400 km. zoeken en vinden we een kleine camping dicht bij de weg. We zetten de tenten op onder een boom, en het blijkt er heel erg te waaien. Morgen willen we door naar Portugal, hier is alleen kale vlakte, wel erg imposant om te zien en doorheen te rijden, maar minder als verblijfplaats.
Niet gekookt vandaag, maar uit eten geweest. Gaspacho, kip/steak met alles erop en eraan, dessert, wijn en drinken voor 60 euro met z'n vieren, en prima kwaliteit. Zo blijven we netjes binnen het budget! En zo zitten we om 22.00 uur, dronken van de wijn, voor de tent. Merina staart wat voor zich uit, de meiden doen nog een spelletje en ik probeer iets leesbaars op papier te zetten...
Tot morgen!

Donderdag 29 juli 2004
Vanochtend op tijd op, pan (brood) gehaald en heerlijk vers ontbeten. Om 09.30 uur rijden we weer, en we passeren al snel de Portugese grens. Via de SVR hebben we adressen van boerencampings in Portugal, en we zoeken er een op in het gebied waar we doorheen rijden. Om 12.45 uur komen we aan op camping "Quinta Chave Grande" Een prachtig grote camping met bar en zwembad en vlakke, ruime plaatsen. Nederlandse eigenaar, en dus veel Nederlandse bezoekers, de meiden vinden dat prachtig. Door de ligging op 700 meter hoogte weinig muggen, maar wel erg veel vliegen, zo blijkt al gauw.
De boel staat vlot en door het tijdsverschil van een uur 'winnen' we ook nog een uur. We doen boodschappen in een dorpje, leuk klein en authentiek. De winkelier zet de door ons uitgezochte wijn resoluut terug in de stelling en geeft ons andere. Met handen en voeten weet hij ons duidelijk te maken dat de wijn die wij uitzochten niet om te drinken, maar om mee te koken is. De prijs van de wijn die hij als alternatief geeft, blijkt drie keer zo hoog, dus of hij echt bezorgd was over onze smaak...
Mariėtte doet meteen mee met het tafeltennistoernooi en verliest kansloos twee wedstrijden, maar heeft wel lol. We eten weer van de skottel, en daarna (20.30 uur) zit ik moe maar voldaan bij de tent. Heerlijk! We zullen hier wel een paar dagen bivakkeren, denken we.

Vrijdag 30 juli 2004
Ik schrijf dit zaterdagochtend, gisterenavond na de gezamenlijke barbecue was ik niet meer in staat nog iets samenhangends en leesbaars op papier te zetten. Gisterenochtend na het ontbijt (broodjes van de bakker die dat voor de tent aflevert) zijn Merina en ik gaan wandelen, de kinderen bleven op de camping. Een mooie wandeling door het dal, langs het beekje en diverse irrigatiestroompjes. Een ingenieus systeem van dammetjes en afspraken over wie wanneer welk dammetje moet doorsteken of afsluiten verzorgt de verdeling van het water in het dal. Twee prachtige authentieke dorpjes doorkruisen we, middeleeuwse huizen, stallen onder de woningen, trapjes, doorkijkjes en ossenwagens, oude mannen en vrouwen met grote takkenbossen op de rug, kortom het echte Portugese platteland. En dat vlakbij de 'Hollandse Enclave", waar de camping een exponent van is, een groep van 6 woningen door Nederlanders gerestaureerd, waar het luxe leven ingang heeft gevonden. Midden onder de wandeling zien we boven een bergkam een rookpluim verschijnen: bosbrand! Vrijwel direct horen en zien we een helikopter verschijnen, die water haalt uit een van de zwembaden en na vijf of zes keer heen en weer vliegen de brand geblust heeft.
Een half uurtje later voert de wandeling ons omhoog naar een kapelletje en door het net verbrande gebied: de geur en nasmeulende boomstronken zijn daar het bewijs van. Bij terugkomst op de camping even afkoelen in het zwembad, siėsta houden in de middaghitte lukt niet door de vliegen, die een voorkeur lijken te hebben voor mijn oren... :-((
's Avonds gezamenlijke barbecue. Goed eten, maar de regel dat 'de mannen het werk moeten doen' bevalt mij minder: Ik doe vrijwel niets anders dan voor de drie Emmen vlees gaar zien te krijgen. Gelukkig is er enige compensatie: het door de eigenaar zelf gestookte drankje is ook alleen voor de mannen. ;-)) Samen met de genuttigde wijn en de Irish coffee als dessert heb ik vandaag weer voldoende alcohol genuttigd. De jeugd vertrekt naar het plaatselijke café, en mijn dochters zijn boos dat ze niet eens mee mogen. Er zijn ook andere 11-14 jarigen bij, dus snappen ze er niets van. Jammer voor ze...
Zodra we onze vouwwagen hebben teruggevonden, zijn we gaan slapen.

Zaterdag 31 juli 2004
Vandaag een week onderweg. Na het ontbijt in de hitte onderweg naar een grote markt in VillaNova de Paiva. Veel kleding en schoenen, maar ook stokvis (Bakkelauw) kip op houtskoolgrill, noten, kaas, peulvruchten... Een gezellige bende. Na terugkomst op de camping wordt het steeds warmer. De vliegen irriteren ook steeds meer. Zwemmen, lezen, zwemmen, spelletje, skottelen en dan is het eindelijk donker: geen vliegen en een acceptabeler temperatuur, We doen een spelletje jeu de boules, leuk. We besluiten dinsdag te vertrekken, nog twee dagen hier, morgen wandelen, maandag naar Viseu.

DOOR NAAR DERDE ETAPPE

TERUG NAAR OVERZICHT VAKANTIE 2004

TERUG NAAR FOTOPAGINA

TERUG NAAR HOOFDPAGINA