Zomervakantie 2004: Trekken door Zuid-Europa

Deel 3: 1 t/m 7 augustus 2004.

Zondag 1 augustus 2004
Vanochtend tegen achten eruit. Douchen, ontbijten en met de kinderen een leuke wandeling gemaakt. Onderweg in een klein dorpscafeetje wat gedronken en extra verpakte croissants gekocht, op zondag komt de bakker niet. Na de wandeling doorgelopen en de processie opgewacht bij het dorpskerkje van Casfreiras. We konden de dienst door de luidsprekers volgen, en moesten wel lang wachten. Na ruim een uur was de dienst afgelopen en begon de processie. Kleine maar leuke processie.
Terug naar de camping, lunchen en zwemmen. Nadat we een glas wijn hadden gedronken hebben we in het zwembad uitgeprobeerd of we een familiepiramide konden bouwen. Drie hoog lukte, vier hoog was teveel gevraagd... ;-)) Macaroni met prut gegeten, spelletje stapelwoord gedaan, naar het dorpsfeest.
Alle dorpen op het Portugese platteland hebben hun eigen dorpsfeest. Vroeger werden die verdeeld over het jaar gehouden, afhankelijk van oogst, naamdag van de heilige waar de kerk aan is gewijd, of zelfs de data van de feesten van de omliggende dorpen. Tegenwoordig zijn alle feesten, inclusief huwelijken, in de zomermaanden. Dit omdat in die maanden de gastarbeiders uit de andere landen (BelgiŽ, Frankrijk, Zwitserland) terugkomen en dat zijn de mensen met geld, waarmee de processies, de huwelijken en de eetfestijnen worden gefinancierd.
Leuk, zo'n festijn op een leeg plein met stro bedekt, podium, schijnwerper, man met harmonica en keyboard... Het is grappig om de cultuurverschillen tussen de Nederlandse 'gasten' en de Portugese bewoners te zien, korte broek en T-shirt ten opzichte van lange zwarte pantalon, overhemd en nette jurken of rok met blouse. Los en wild discodansen ten opzichte van stijldansen...
Ik weet niet of onze inbreng op prijs werd gesteld door de bevolking, maar gezellig was het wel.
Bij terugkomst nog een glas wijn gedronken op het terras en nu, half ťťn geweest, zit ik voor de tent op een stille camping het dagboek bij te werken.

Maandag 2 augustus 2004
Tja, wat moet ik vertellen over vandaag... Vanochtend na ontbijt richting Viseu, toen na een ruime kilometer de temperatuurmeter van de motor snel naar maximum klom.
Dus heel voorzichtig terug naar de camping en via de campingbaas een garage gebeld. Die was er binnen een half uur: Auto open, en inderdaad: radiator leeg... Hij sprak twee woorden Frans, ik drie, dus samen komen we er wel uit. ;-)) Hij liet zijn eigen auto achter en zou tussen 12.00 en 12.30 terug zijn om te zeggen wat er precies aan de hand was. Om 14.30 was hij er (zijn vrouw had de lunch klaar) en hij trok een sip gezicht: "problemas...."
De radiator bleek of verschillende plaatsen kleine gaatjes te vertonen, en dat zorgde in de loop van de kilometers voor een lege radiator, en dan koelt de motor niet meer. Twee opties: elke 1000 km. een liter (of 2) water bijvullen, of laten repareren. Dat laatste kost 80-100 euro, meldt hij, en we besluiten dat te laten doen. De volgende dag tegen vijven klaar, en vanmiddag brengt hij of zijn dochter nog een andere ruilauto, de auto die er nu staat blijkt niet verzekerd. Die ruilauto zou 15 euro gaan kosten, ook te overzien.
De auto wordt gebracht om 20.00 uur, dus dat was een 'verloren' middag bij de tent. :-((
's Avonds zijn we, na een stevig partijtje jeu de boules, ons verdriet maar gaan verdrinken. En het bleef nog lang onrustig op de camping...

Dinsdag 3 augustus 2004
Vanochtend weer tijdig opgestaan, ondanks de kater van gisteren (op twee manieren) gewoon om 07.00 uur wakker. Het heeft vannacht zowaar geregend! Na het ontbijt gingen de dames aguajoggen in het zwembad, dus kon ik wat langer wakker worden met een kop koffie en een boek. Dan met de leenauto naar Viseu. Een mooie stad op een heuvel. Het is vandaag marktdag, dus in de binnenstad rustig. De stad is echt een levende stad, moderne architectuur staat gebroederlijk naast oude krotten en middeleeuwse gerestaureerde pandjes. Mooi!
Na enkele uren en enkele buien een grote supermarkt opgezocht. Leuk voor een keer, maar wel slecht voor het vakantiebudget...
Nieuwe tafeltennisbatjes gekocht, en vast schriften enz. voor school.
Terug naar de camping zien we de garage en onze auto. We stoppen om te vragen hoe het er voorstaat, en dan blijkt de Portugese mentaliteit: manana.,.. We besluiten dus gewoon nog wat dagen te wachten, en ik moest even aan ILIED denken, bezit uw ziel in lijdzaamheid... Terug op de camping doorgegeven dat we nog even blijven en ingeschreven voor de excursie van morgen: naar een verlaten molenaarsdorpje. Daarna de dames tafeltennisles gegeven :-)) We eten spaghetti met prut van groene tomaten, lekker! Op tijd naar bed..

Woensdag 4 augustus 2004
We staan op bij een fantastisch heldere dag. Donkerblauwe lucht, en een koude nacht achter de rug (6-7 graden). Na ontbijt wachten we af, en zowaar, om 10.30 komt de auto! Totaal 145 euro armer hebben we onze auto terug, en k besluit een rit te gaan maken om te kijken of alles goed is. Merina leest kaart, en dus komen we op allerlei kleine, onverharde en leuke bergweggetjes terecht. De auto houdt zich prima.
's Middags met excursie naar een verlaten molenaarsdorpje, en pelgrimskerkje en een steengroeve. Hert dorpje is vervallen maar nog goed te zien is hoe men hier leefde en werkte. Het zal nooit meer bewoond worden, omdat na emigratie (tijdens de dictatuur gingen er veel naar BraziliŽ) en overlijden van eigenaren en erfgenamen onduidelijk is hoe de eigendomsrechten liggen. En voor verkoop moeten alle erfgenamen schriftelijk toestemming geven...
In de pelgrimskerk in Lapa ligt een grote steen, of eigenlijk is de kerk gebouwd rondom een grote steen, waar in 1498 Maria is verschenen. Als je daar drie maal omheen loopt, mag je een wens doen. Na de eerste keer was mijn wens 10 kilo minder, maar omdat ik een tweede en derde keer niet meer heb geprobeerd, zal mijn wens niet uitkomen...
Daarna naar een openluchtmijn, waar graniet, veldspaat en allerlei andere mooie stenen voor het oprapen liggen. De kinderen beperken zich alleen omdat wij dat zeggen. ;-)) We zoeken en vinden er ook bergkristallen, mooi is dat! Terug op de camping besluiten we tot zondag te blijven. Voor twee of drie dagen naar Noord-Portugal vinden we de moeite niet, en we willen toch een dag of 5-6 hebben om rustig door Spanje en Frankrijk naar huis te rijden. Noord-Portugal bewaren we dan maar voor volgend jaar. We besluiten nog een wandeling te plannen en een rondrit door de Serra d'Estrella, het hoogste gebergte van Portugal.
Morgen is het wekelijks tafeltennistoernooi, en na haar kansloze verlies van vorige week heeft MariŽtte hard getraind, dus wil ze meedoen.
Na een geskottelde maaltijd, een partijtje jeu de boules en een borrel in de bar, gaan we op tijd naar bed.

Donderdag 5 augustus 2004
De dag begint weer zoals het hoort, koud en zonnig. Om 09.00 uur lopen we voor een wandeling van 4 uur Mooi door de bossen, langs grote brokken graniet, door kleine dorpjes lopen we Portugal te verkennen. We genieten volop! Om 13.30 zijn we terug op de camping. We lunchen en gaan naar boven, bij de bar komt om 14.30 de dorpsbevolking traditionele Fado-muziek maken, daar willen we bij zijn. Om half zes komen ze, tussendoor is het tafeltennistoernooi maar vast gespeeld. Ondanks haar harde training verliest MariŽtte weer twee partijtjes, maar ze is zelf tevreden ze heeft haar best gedaan.
We eten vegetarisch, en om negen uur zit ik dit te schrijven. Merina probeert op de kaart de route van morgen uit te tekenen, dat rijdt een stuk gemakkelijker morgen. We zitten voor een glas wijn in de bar als een van de dorpsbewoners ons komt uitnodigen voor de afsluiting van het dorpsfeest. Gezellig met de bevolking gegrild vlees, bier en wijn eten, dat slaan we natuurlijk niet af! Simpel en erg gezellig, en pas tegen enen liggen we in de slaaptenten...

Vrijdag 6 augustus 2004
Vanochtend weer op tijd op, terwijl het gisteren toch niet echt vroeg was. We willen vandaag echt de Serra d' Estrella bezoeken, dus moeten we.
Prachtig gebergte, een kilometer of 70 ten zuiden van de camping. Je moet er alleen niet doorheen willen op dezelfde dag als de nationale wielerronde, dan lijkt de berg net Alpe d'Huez, en mag je er niet stoppen...
Over de top heen is het meteen rustiger, en stoppen we alsnog om te kijken naar de kale vlaktes, de ruige granietgesteentes en de stuwmeren. We proberen alle te koop staande jonge hondjes te negeren, maar dat is niet gemakkelijk...
Op de terugweg uit eten in een authentiek Portugees restaurantje. Keuze uit kip of koe. ;-)) We nemen koe, lekker stoofpotje. Toe neem ik Molotov, wat een heerlijke eiersoufflť blijkt, met een vanillesaus. Terug op de camping drinken we nog een borrel, en worden we vergast op Nederlandse en Portugese live-muziek van gasten en buren. Leuk!
Een dag met een sterretje!

Zaterdag 7 augustus 2004
We slapen uit. Om 07.00 eruit, Om half negen er weer in, als de bakker geweest is. ;-)) Ontbijt om half tien, boodschappen doen, een echte slager opgezocht, en runderkoteletten, kip en worst gekocht. MariŽtte zorgt vanavond voor tomatensoep, Merina maakt een salade en ik verzorg het vlees. Met brood moet dat een lekkere maaltijd worden.
De rest van de dag luieren we, 's avonds wordt vast ingepakt en afgerekend, zodat we morgen alleen de vouwwagen en tent nog maar hoeven op te vouwen om weg te kunnen rijden.

DOOR NAAR VIERDE ETAPPE

TERUG NAAR OVERZICHT VAKANTIE 2004

TERUG NAAR FOTOPAGINA

TERUG NAAR HOOFDPAGINA