wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
HANGOP

Traditioneel (na)gerecht, gezond en lekker. Een goede vuller.

INGREDI╦NTEN:

3 liter karnemelk*
bruine suiker
3 beschuiten
kaneel


BEREIDING:

Ten eerste: vroeger bestond er nog echte *karnemelk en kon je dit van de normale karnemelk uit de winkel maken. Tegenwoordig wordt karnemelk op een andere manier gemaakt, en kan er geen hangop meer mee worden geproduceerd. De meeste mensen gebruiken yoghurt, maar daar wordt de smaak echt anders van. Beter kan je op zoek naar echte karnemelk, bij bio-winkels te koop, of gebruik maken van Boerenland-karnemelk, daar lukt het ook mee.

Zorg voor een grote, goed schone theedoek. Spoel deze in koud water, wring hem uit en leg hem uitgespreid in een grote vergiet. Plaats de vergiet in een hoge pan, en giet de karnemelk erin. Afdekken en een nacht laten staan. (Vroeger knoopte men de doek dicht, en hing hem op boven een pan, vandaar de naam hangop. Dat kan natuurlijk nog steeds, als je een goede plek hebt waar de hangop vrij kan hangen).
De hangop in een grote schaal doen en met een garde opkloppen. Bruine suiker en kaneel naar smaak. Beschuiten fijn maken en over de hangop strooien.

Als variatie kan je de suiker, kaneel en beschuit vervangen door fruit (denk aan stoofpeertjes!), jam of muesli.

Je hoeft het uitgelekte vocht niet weg te gooien. Traditioneel heet het goor nat, maar desondanks is het zeer drinkbaar.