INGREDIËNTEN:
1000 gr. runderriblappen
700 gr. kleine sjalotten
500 ml. bruin bier
50 ml. azijn
50 gr. boter
bloem
peper & zout
kruidnagelpoeder
4 plakken ontbijtkoek
| |
BEREIDING:
Snijd de riblappen in blokjes. Neem een grote plastic zak, meng bloem met peper, zout en kruidnagelpoeder en doe dat samen met het vlees in de plastic zak. met ruimte dichtbinden en schudden, zodat alle vlees met een laagje bloem-kruidenmengsel is bedekt.
De sjalotjes schoonmaken (heel houden). In een grote pan boter uitbruisen en al omscheppend he vlees bruin bakken. Blijf langs de bodem schrapen, anders bakt de bloem teveel aan. Sjalotten toevoegen en nog even doorbakken, dan met het bier en de azijn afblussen. Met water of bouillon aanvullen tot het vleesmengsel goed onder staat. Nogmaals goed roeren (om klontjes bloem te voorkomen) en op heel zacht vuur (petroliestel) met deksel op de pan een paar uur laten sudderen. Half uurtje voor het eten plakjes ontbijtkoek bovenop het stoofvlees leggen, en na 10 minuten goed doorroeren. Je hebt dan een lekkere, gebonden stoofpot, die in de winter lekker is met aardappelpuree en rode kool, en in het voorjaar met een stamppotje raapstelen of een groene salade en frites erg lekker is.
|